Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Japonia

A A A

Vizita ambasadorului Dumitru Socolan în prefectura Ibaraki

Publicat:Mon, 10/06/2024 - 13:03

10 iunie 2024, Mito, Ibaraki – Șeful misiunii diplomatice a întreprins astăzi o vizită de lucru în prefectura Ibaraki, unde a avut întrevederi cu guvernatorul regiunii dar și cu companii locale.

Dialogul cu guvernatorul Kazuhiko Oigawa s-a axat pe inițierea și extinderea cooperării dintre regiune și țara noastră, în special în domeniul IT și industriilor creative, cu accent pe educația specialiștilor în aceste sectoare. 

Ambasadorul Socolan a vizitat uzina companiei Kubota din orașul Tsukubamirai, unde a făcut cunoștință cu procesul de producere a tractoarelor. Mașinile moderne produse de această companie sunt livrate pe piața Moldovei de mai mulți ani, inclusiv cu suportul Guvernului Japoniei. 

Șeful misiunii a mai avut și intervenții pentru presa locală, care a fost interesată în special de domeniile de cooperare dintre Moldova și Japonia, dar și despre vinul moldovenesc. Luând în considerare faptul că în Ibaraki se află sediile mai multor giganți industriali niponi, Dumitru Socolan a menționat și despre poziția de perspectivă a țării noastre, ca platformă în procesul de reconstrucție a Ucrainei după încheierea războiului.

Prefectura Ibaraki este situată pe coasta Pacificului, la aproximativ 150 km nord-est de Tokyo. Are o populație de aproximativ 2,8 milioane de oameni. Economia regiunii este una diversă, fiind reprezentată în special de agricultură, industria de prelucrare și de înaltă precizie, dar și de ramura cercetărilor științifice.