Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Japonia

A A A

Relaţii comercial-economice

Conform datelor Biroului Național de Statistică, volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu Japonia a înregistrat în anul 2017, suma de circa 38,56 milioane de dolari SUA. Comparativ cu anul 2016, acest indice s-a majorat cu 33,19%. Tendința pozitivă se înregistrează și în anul 2018. Astfel, volumul comerțului exterior în 10 luni ale anului 2018 a înregistrat suma de circa 46,58 milioane de dolari SUA.

 

Comparativ cu aceiași perioadă a anului 2017, volumul comerțului exterior s-a majorat cu 41%. După valoarea volumului schimburilor comerciale înregistrat în anul 2017, Japonia se clasează pe locul 23 printre principalii parteneri comerciali ai Republicii Moldova, cu o pondere de 0,53% din volumul comerțului total.

 

EVOLUȚIA SCHIMBURILOR COMERCIALE       

 

mii de dolari SUA

 

 

2016

2017

2018

Total

28,955.69

38,567.05

în curs de actualizare

Export

827.04

1,050.68

în curs de actualizare

Import

28,128.66

37,516.36

în curs de actualizare

Sold

-27,301.62

-36,465.68

în curs de actualizare 

 

 

 

 

 

 

 

Principalele mărfuri exportate: vinuri din struguri proaspeți, inclusiv vinurile îmbogățite cu alcool; musturi de struguri; covoare; ceasuri de mâna, ceasuri de buzunar și alte ceasuri similare; seturi compuse din bucăți de țesături și din fire, cu sau fără accesorii, pentru confecționarea covoarelor, tapiseriilor, fețelor de masă sau a prosoapelor brodate sau a articolelor textile similare, condiționate pentru vânzarea cu amânuntul; articole de transport sau de ambalare din materiale plastice; dulcețuri, jeleuri, marmelade, paste si piureuri de fructe sau de nuci; alte stofe de mobilă; fructe uscate; legume, fructe, nuci și alte părți comestibile de plante, preparate sau conservate în oțet sau acid acetic; alte legume preparate sau conservate altfel decât în oțet sau acid acetic, etc.

 

Principalele mărfuri importate: autoturisme și alte autovehicule; tractoare; insecticide, rodenticide, fungicide, erbicide, inhibitori de germinare si regulatori de creștere pentru plante, dezinfectanți și produse similare, prezentate în forme sau ambalaje pentru vânzarea cu amănuntul sau ca preparate sau ca articole; părți și accesorii de autovehicule; instrumente și aparate pentru medicină, chirurgie, stomatologie sau medicină veterinara, inclusiv aparate de scintigrafie și alte aparate electromedicale; buldozere; aparate cu raze X și aparate care utilizează raze alfa, beta și gama, chiar de utilizare medicală, chirurgicală, stomatologică sau veterinară, inclusiv aparate de radiofotografie sau de radioterapie, tuburi cu raze X și dispozitive generatoare de raze X, generatoare de tensiune, pupitre de comanda, ecrane, mese, fotolii și suporturi similare pentru examinare sau tratament; piese izolante; nasturi, butoni și capse etc.