Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Japonia

A A A

Procedura de preschimbare a permiselor de conducere naționale ale Republicii Moldova în Japonia

Întrucât Republica Moldova și Japonia sunt părți la diferite tratate multilaterale privind circulația rutieră (Republica Moldova - Convenţia asupra circulaţiei rutiere, încheiată la 8 noiembrie 1968, la Viena; Japonia - Convenția asupra circulației rutiere, încheiată la 19 septembrie 1949, la Geneva), permisele de conducere eliberate de către autoritățile din Republica Moldova nu sunt valabile pe teritoriul Japoniei. În acest sens, cetățenii Republicii Moldova, care planifică să conducă un automobil sau o motocicletă în Japonia sunt obligați să preschimbe permisul de conducere în unul japonez.

Pasul 1: Traducerea oficială a permisului străin de conducere. Aceasta poate fi perfectată de către Ambasadă sau de către Federația Automobilistică a Japoniei.

Pasul 2: Contactați personal Centru de licențiere unde urmează să vă adresați întrucât cerințele și procedurile pot fi diferite în dependență de regiune. Setul de acte necesar:

  1. Autorizație de conducere valabilă (permisul de conducere) și permisele anterioare, dacă le aveți. În situația în care în permis nu este indicată data emiterii sau dacă permisul a fost recent reînnoit, poate fi necesară prezentarea unui document adițional cu privire la perioada totală de când ați obținut dreptul de a conduce (pentru acesta adresați-vă funcționarului consular al Ambasadei).
  2. Traducerea în limba japoneză a permisului de conducere, perfectată de către Secția Consulară a Ambasadei sau de către Federația Japoneză de Automobile;
  3. Dovada de reședință (Jūminhyō) - necesar la unele centre de licență;
  4. Pașaportul - și inclusiv pașaportul expirat pentru a face dovada aflării dumneavoastră în Republica Moldova timp de cel puțin trei luni după ce ați obținut pemisul de conducere.
  5. Fotografie - o fotografie 3 x 2,4 cm; recentă din ultimele șase luni.
  6. Permis japonez anterior (dacă aveți unul);

Pasul 3: Aplicarea propriu-zisă la Centrul de licențiere al permiselor de conducere. Prezentați setul de acte la Centrul de licențiere din regiunea dumneavoastră pentru examinarea acestuia.

Pasul 4: Testarea vederii. Veți urma o examinare obișnuită de vedere.

Pasul 5: Testul  scris. Testul scris vă verifică cunoștințele despre regulile rutiere japoneze. Testul este disponibil în limba engleză, precum și în alte limbi (variază în funcție de centru). Testul constă în zece întrebări Fals/Adevărat. Veți avea 10 minute pentru a-l  completa, iar pentru a trece la următoarea etapă este necesar să răspundeți corect la șapte întrebări. Metoda de testare diferă în funcție de locație, unele utilizează computere touch screen, în timp ce altele utilizează creion și hârtie. În acest sens, este important să cunoașteți că în Japonia X înseamnă fals și O înseamnă adevărat.

După susținerea testului scris veți fi programat pentru testul de conducere (uneori în aceeași zi - variază în funcție de centrul de licență).

Pasul 4: Testul de conducere a automobilului sau și a motocicletei.

Mai multe informații referitoare la procesul de preschimbare a permisului de conducere pot fi accesate pe site-ul Departamentului de Poliție Metropolitană Tokyo.