Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Japonia

A A A

Oficiul Național al Viei și Vinului al Republicii Moldova va avea o reprezentanță oficială în Japonia

Publicat:Sat, 30/03/2024 - 11:34

29 martie 2024, Tokyo – Ambasada Republicii Moldova la Tokyo are deosebita plăcere să anunțe inaugurarea oficială a reprezentanței în Japonia a Oficiului Național al Viei și Vinului – „Wine of Moldova Japan” - o etapă importantă în promovarea vinurilor moldovenești pe piața niponă. Cu acest prilej, la Tokyo a fost organizat un eveniment de anvergură cu participarea a circa 140 de oficiali, diplomați, experți în arta vinificației, importatori și mass-media.

La conferința de presă dedicată deschiderii, ambasadorul Socolan a mulțumit pentru suportul constant al Japoniei acordat țării noastre de-a lungul anilor, în special apreciind rolul JICA inclusiv în susținerea activităților de promovare a produselor moldovenești pe piața niponă.

De partea sa, directorul ONVV, Ștefan Iamandi, a punctat asupra interesului companiilor vinicole moldovenești de a explora atât piața niponă, cât și întreaga regiune a Extremului Orient.

La rândul său, directorul executiv al oficiului „Wine of Moldova Japan”, Elena Iovu Endo, a prezentat scopurile și planurile de activitate ale reprezentanței, punctând asupra potențialului de extindere a produselor noastre vinicole pe piața niponă având în vedere creșterea popularității vinurilor de calitate în rândul consumatorilor din această țară.

Ulterior, în cadrul recepției, oaspeții s-au putut delecta cu cele mai bune vinuri oferite de vinăriile Asconi, Chateau Vartely, Cricova, Gitana, Purcari, Rădăcini și Barza Albă, reprezentanții cărora au luat parte la eveniment, având ocazia să discute direct cu importatori și alte persoane interesate.

Prezent la acest eveniment, Yoshimasa Hayashi, președintele grupului de prietenie cu Moldova din Dieta Națională a Japoniei, a lăudat calitatea vinului moldovenesc și a exprimat încă o dată sprijinul său personal pentru aprofundarea legăturilor între țările noastre, apreciind deschiderea oficiului „Wine of Moldova Japan” drept un pas important în această direcție. Cu un mesaj similar de susținere a venit și secretarul general al grupului de prietenie, Kenji Yamada.

Aflat într-o vizită de lucru în Japonia, secretarul general al MAIA, Sergiu Gherciu, a mulțumit Japoniei pentru deschiderea față de colaborarea în domeniul agricol și a invitat participanții să descopere Moldova prin vinurile sale de calitate.

În cadrul evenimentului, invitații au fost delectați și cu un recital de muzică interpretată la nai de artista japoneză Fumiko Sakuraoka.

Activitatea noii structuri „Wine of Moldova Japan” va avea ca scop strategic consolidarea prezenței industriei vitivinicole din Moldova în Japonia, sporirea vizibilității brandului de țară al vinului moldovenesc și a mărcilor distincte de vinuri moldovenești pe piața japoneză.

Evenimentele de promovare dedicate creării și inaugurării oficiului „Wine of Moldova Japan” în capitala niponă, au fost posibile datorită sprijinului financiar și logistic al Proiectului de Competitivitate și Reziliență Rurală al USAID, cu susținerea Agenției Internaționale de Cooperare a Japoniei (JICA) și a Ambasadei Republicii Moldova în Japonia.