Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Japonia

A A A

Ambasadorul Socolan a discutat cu parlamentari japonezi despre situația actuală din Republica Moldova și din regiune

Publicat:Fri, 17/11/2023 - 07:40

16 noiembrie 2023, Tokyo - La sediul Camerei Reprezentanților din Dieta Națională a Japoniei a avut loc o reuniune a Grupului Interparlamentar de prietenie cu Republica Moldova, compus din parlamentari japonezi din ambele camere ale legislativului nipon. Cu această ocazie, ambasadorul Dumitru Socolan a informat participanții despre ultimele evoluții din politica externă a Republicii Moldova, dar și despre situația regională.

În cuvântul său de salut, președintele Grupului de prietenie, Yoshimasa Hayashi, a exprimat suportul continuu al Japoniei pentru țara noastră și parcursul nostru european, accentuând din nou sprijinul oferit de țara sa în ultimii ani, și a chemat toți membrii grupului de prietenie să contribuie la consolidarea imaginii Republicii Moldova în Japonia.

Dumitru Socolan a comunicat despre ultimele progrese ale autorităților moldovene la capitolul integrare europeană, situația economică, securitatea energetică, relațiile cu vecinii, situația din regiunea transnistreană. Parlamentarii niponi au pus mai multe întrebări, fiind interesați în special de situația economică, impactul războiului Rusiei împotriva Ucraina asupra țării noastre, situația din regiunea transnistreană, refugiații ucraineni.

Oficialii japonezi au exprimat aprecierea pentru eforturile țării noastre în gestionarea situațiilor dificile din ultimii ani, cauzate de război și criza pandemică, și au declarat că Japonia rămâne un susținător ferm al Republicii Moldova în calea sa de dezvoltare.